Vasten, de kunst van geven en loslaten, beleeft een opleving

Vastentijd. Minder kleding? (G)een probleem!

Elk jaar, aan het begin van de vastentijd, denken velen na over hoe ze deze vastentijd willen invullen én beleven. Voor sommigen is het al snel duidelijk: al het suikergoed wordt verbannen; anderen beperken hun sociale mediatijd tot het hoogst noodzakelijke. Verschillende mensen – verschillende wensen. Vastentijd is een tijd van bezinning en een ieder mag dit op zijn/haar eigen wijze invullen.

Wat laat u achterwege? Wat is uw motivatie om deze tijd vóór Pasen speciaal te maken?

Kleding vasten, geen probleem voor mij. In de koude februarimaand was dit besluit gemakkelijk genomen. Ik zat nog goed in de (winter)kledij en ook voor de eerste zonnestralen zou er nog genoeg in mijn kledingkast te vinden zijn.

Al in de tweede week van maart vond ik de eerste speciale brochure in de brievenbus. Alles op gebied van frisse voorjaarsmode, aantrekkelijk gecombineerd op een aantal dubbele pagina’s. Als een magneet werd ik naar alle pagina’s gezogen. Het zien alleen van al dit moois, deed bij mij een gevoel ontstaan dat ik dit absoluut nodig zou hebben. Na de lange winter, snakte ik naar licht/lucht en vrolijkheid. Frisse kleurtjes (mintgroen!), lieve bloemenprints en fraai geborduurde patronen op jasjes of, subtieler weggezet op jurkjes.

Dit is niet eerlijk, dacht ik. Wie verzint het om de nieuwe voorjaarscollectie parallel aan vastentijd uit te brengen? Hier begon mijn goede voornemen toch iets te wankelen. Een vrije middag besloot ik om de winkelstraat in te wandelen. Gewoon, zo maar wat etalages bekijken en stofjes voelen, zou geen kwaad kunnen. De bordjes “speciale aanbieding”, en “nieuwe collectie NU binnen”, schreeuwde mij toe. Er was geen ontkomen aan. Voordat ik het wist, stond ik midden in de winkel met een verkoopster aan mijn zijde. Ze maakte mij attent op de nieuwe collectie en hoe mooi die wel niet was. Helemaal mee eens! Leuke bijkomstigheid, volgens de verkoopster, was dat ik er zo vroeg bij was en dat mijn maat er nu zeker tussen zou zitten. Net op tijd herinnerde ik mij mijn eigen voornemen en vluchtte de winkel uit, de verkoopster perplex achterlatend. Deze prachtige voorjaarscollectie moet het even zonder mij doen dit jaar of in ieder geval tot na Pasen..

Het is wetenschappelijk bewezen dat het vasten onze zintuigen en geest aanscherpt. Alles wordt intenser – horen, ruiken, zien, proeven, voelen. We zijn ons bewuster van onze omgeving en van ons eigen handelen. Ik nodig u van harte uit om vandaag de dag eens met extra aandacht de zaken die op uw pad komen gade te slaan. Laat doelbewust een drankje, etentje of mogelijke nieuwe aankopen aan u voorbij gaan. Less is more! Voelt u dan eens wat dit met u doet?
Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *