Het effect van kleur

Een ervaringsverhaal van mijn collega, over onze gezamenlijke passie; het mooiste uit iemand naar voren halen. 

Enige tijd geleden ontmoette ik Doris. Hangende schouders; naar de grond kijkend; snel pratend met trillende handen. Haar schouder lange, zwarte haar deed mij een beetje denken aan Sneeuwwitje. Ze droeg geen make-up, waardoor een vale, grauwe huid duidelijk zichtbaar was. Haar lach echter werkte aanstekelijk, hoewel duidelijk was dat er een groot verdriet achter die lach schuil ging.

In die tijd worstelde ik zelf met wat dingen, waardoor ik mij sterk aangetrokken voelde tot Doris. Geleidelijk aan ontstond er een fijne vriendschap en voerden wij steeds vaker vertrouwelijke gesprekjes met elkaar. Als snel merkte ik dat Doris altijd tijd had voor een ander en zichzelf daarbij gemakkelijk wegcijferde. Toen zij erachter kwam dat ik beroepsmatig o.a. met make-up werkte, stelde zij voor om eens een beauty-avond te organiseren. Verrassend genoeg probeerde ze van alles uit, maar kon niet echt een keuze maken voor haarzelf.

Tijdens één van onze wandelingen vertelt Doris mij haar levensverhaal. Weinig is haar bespaard gebleven en nog dagelijks ervaart ze de consequenties van haar eigen handelen. Het “waarom” en “had ik maar” blijven haar bezig houden tot vandaag de dag.

Door mijn werk hebben we vaker gesprekjes over hoe we eruit zien en hoe we dit door kleding, make-up en kleurgebruik kunnen beïnvloeden. Tijdens een voorjaarswandeling door de stad kijken we onze ogen uit. Ik nodig Doris uit om bij één van de winkels naar binnen te gaan, om zomaar eens wat van de nieuwe collectie te passen. Binnen merk ik dat ze, waarschijnlijk uit gewoonte, voor de grijze en zwarte kledingstukken kiest. Ik daag haar uit om voor meer kleur te gaan. Uiteindelijk kiest ze een helder blauwe top, die haar ogen direct laat stralen. Onzeker blijft ze om bevestiging vragen, want zelf zou ze het zeker niet gekozen hebben. Ik ben blij als ze besluit om de top toch aan te schaffen.

Enkele weken later tref ik Doris, zelfbewust en stralend, in het eerder gekozen kledingstuk.

Dit vind ik dus belangrijk als consulent: een basiskennis overdragen aan mijn cliënten over wat kleur kan betekenen voor iemand. Iedereen heeft wel een lievelingskleur, maar ook een kleur die wij links laten liggen. Wij verbinden, vaak onbewust, onze ervaringen, leuk en minder leuk, ook met kleur. Ooit sombere mensen gezien in een prachtig rood rokje?

Ook nu in de meest sombere en grijze maanden van het jaar, koud, nat en mistig, is de behoefte aan warmte groot. Leuk zou het dan zijn, als men niet voor grijs, maar vurig rood zou kiezen.

Geldt het bovenstaande ook voor u? Heeft u een lievelingskleur en wordt deze direct duidelijk als de kledingkast open gaat? Wilt u een verandering? Vraag dan eens het advies van een kleurstyliste en, beter nog, nodig haar uit om met u te winkelen. U zult versteld staan.
Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *