Het belang van uw stem voor een succesvolle presentatie

Een succesvol merk vraagt om een sterke presentatie. Wat is het belang van een goede voorbereiding bij een presentatie?

Het aftellen is begonnen. Vochtige handen en over een paar minuten staat u op het podium om indruk te maken op de aanwezigen met uw presentatie. U heeft een taalkundig staaltje vuurwerk voorbereidt om iedereen om te praten en dan … plankenkoorts! U voelt het vuurwerk omslaan naar een sputterend kaarsje.

Wat heeft uw stem voor invloed op het gedrag van uw doelgroep?
Waarmee onderscheidt zich een overtuigende persoonlijkheid? Waarom hebben sommige sprekers een slaapverwekkend effect en brengen anderen u op het puntje van uw stoel? Zelfs in het oude Rome beweerde de speech leraar Quintilian dat “een middelmatige inhoud”, voorgedragen door een perfecte spreker, meer indruk zal maken dan de perfecte tekst, gepresenteerd door “plain Jane”.

Uw stem heeft macht
Enkele voorbeelden; de schelle stem van een presentator irriteert snel. Het lukt hem om met zijn dunne en monotone stem een interessant onderwerp te keren tot een saai, slaapverwekkend verhaaltje. Een oudere dame snauwt met een gespannen stem richting haar man, omdat hij haar niet snel genoeg in haar jas hielp. Achteraf zijn de woorden van Quintilian te bevestigen. De stem heeft inderdaad macht en beïnvloedt elke inter-persoonlijke relatie.

Veel bedrijven investeren geld en tijd om hun product goed te verkopen. Deskundigen worden ingevlogen om een spreker klaar te stomen om een geloofwaardig en gepassioneerd verhaal te presenteren, met, uiteraard, als resultaat verkoopcijfers die er niet om zullen liegen.

Aan de slag
Niet iedereen kan terugvallen op dure, ondersteunende bureaus die u helpen bij die perfecte speech. Dit betekent echter nog niet dat u het daarom maar bij een A4’tje hoeft te laten dat via de mail verstuurd wordt. Inhoudelijk moet uw verhaal natuurlijk sterk zijn; geen halve waarheden maar concrete en duidelijke taal. Uiteraard beheerst u de presentatie inhoudelijk ook, zodat u vragen met zelfvertrouwen kunt beantwoorden. Een gebrek aan zelfvertrouwen zal onherroepelijk doorklinken in uw stem, die dan weifelend en zacht zal zijn, daar waar die krachtig en zelfverzekerd moet klinken.

Spreken is een vak! Niet voor niets zijn er stemacteurs, die met hun stem hun inkomen genereren. Verdiep u eens in de wereld van radiocommercials en luister naar de stem van de acteur. Besteed aandacht aan de melodische stemvoering en uitspraak en let op de vakkundig ingebrachte pauzemomentjes. Ieder product vraagt om een “typetje” en deze kunt u gaan herkennen, naarmate u luistert naar de verschillende ingesproken radiocommercials.

Vraag ook uw collega’s om feedback te geven op uw presentatie. Wat vinden zij van uw intonatie; praat u te snel of te langzaam of misschien te hard? Neem hun advies ter harte en doe er uw voordeel mee.
Oefening baart kunst. Blijf doorgaan! Maak gebruik van video-opnames en beoordeel deze kritisch. De eerste keer zal dit waarschijnlijk met kromme tenen en een gevoel van “nooit meer” zijn, maar geef niet op. Later zult u om uw eigen gedrag kunnen lachen en loopt u vol zelfvertrouwen naar de microfoon en is plankenkoorts iets waar u zich geen zorgen over hoeft te maken.
Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *